Månadens hund i juni

FINSK LAPPHUND

Namn: Lumikki Kaksi

Født: 09.12.2016

Rase: Finsk lapphund

Farge: Domino

Mor: Lumikki Geisha

Far: Ulldotten Hooch

Kennel: Lumikki

Oppdrettar: Liv Vesterheim

Eigar: Merete Åboen

 

I september 2015 fekk vi vår fyrste hund, ein finsk lapphund. Vi kjende godt til rasa gjennom vennar, så valet av rase var ganske enkelt. Diverre så vart han berre 5 månader gamal grunna ein medfødt sjukdom. Kun nokre få veker seinare fekk oss høyre om at kennelen Lumikki venta kvelpar. Eg visste om fleire frå Lom og Skjåk som har skaffa seg hund frå der, så eg tok kontakt med Liv Vesterheim. 4. februar 2017 er vi på veg til Skjåk med hund nr 2. Han fekk derfor namnet Kaksi (2 på finsk)

Kaksi er ein særs energisk og god hund. Vi har vore med på mange samlingar med Jetta hundeklubb, inklusive kvelpekurs. I kvardagen er Kaksi ein god turkamerat og familiehund,like tålmodig med folk i alle aldre. Når det gjeld ball og kvistar forsvinn tålmodet og , han vil så gjerne hente alt som røyrer på seg, om han så må symje eit stykke er det inga hindring. Alle hundar er ein potensiell leikekamerat, noko verken eg eller andre hundeeigarar alltid er like begeistra for. Kaksi er med på alt han får vera med på. I matvegen er Kaksi grei, et det meste, men han slukar ikkje maten. I fjor summar var vi på utstilling på Leangen travbane i Trondheim kor han vart BIR valp. Det kan hende vi prøvar oss på fleire utstillingar om det passar. Kaksi er ikkje feilfri, men for oss så er han perfekt 🙂

 

Finsk lapphund

Verdt å tenke på:

  • Den finske lapphunden skal være rolig og vennlig.
  • Rasen har gjeteregenskaper
  • Den finske lapphunden er en allroundhund og passer utmerket til en rekke hundesporter.
  • Det er viktig med mye morsom og aktivisering, og den trives best når den får være mye ute.
  • Rasen er snill ovenfor barn og dyr

Historikk:

De første innbyggerne på Nordkalotten etter istiden var trolig samer eller fangstfolk som samene blandet seg med. Kulturen deres var en typisk fangstkultur, de var jegere og fiskere, og funn som er gjort, tyder på at de hadde hunder. Hundene måtte dekke flest mulig av folkets behov, de måtte både være vakthunder, allsidige jakthunder og samtidig være nært knyttet til eierne som familiehunder. Ca. 1500-1550 var det på Nordkalotten utviklet en reindrift som baserte seg på tamrein. Den årlige vandringen sammen med reinen førte til at hunden fikk som hovedmål å holde reinen samlet som beskyttelse mot rovdyr. Da kom det godt med at hundene var vant til å jakte både ulv og bjørn. Hundene skulle ringe og drive reinflokkene mot eieren. Hundene var så viktige for eierne at de hadde sin egen plass innenfor døra til lavvo eller gamme.

Med utgangspunkt i disse arktiske spisshundene ble lapsk vallhund etablert som rase av Finska Kennelklubben i 1945. På 60-tallet ble det tatt inn uregistrerte arbeidende hunder av lapphundtype fra Lappland for å stabilisere typen, og rasen ble delt i langhårede og korthårede hunder. De korthårede er dagens lapske vallhund, mens de langhårede fikk rasenavnet lapphund i 1967. Utover på 1970-tallet ble det hentet ytterligere ekte lapphunder fra hele lapplandsområdet, og rasen ble på denne måten bedre og mer stabil, og typen og inntrykket av hunden festet seg. I en periode var det uenighet om hunden skulle være ensfarget svart eller om den kunne være flerfarget. Genetiske undersøkelser viste hvordan genmaterialet ville være dersom man bare valgte å avle på svarte hunder. Resultatet var at det var umulig å holde rasen ensfarget svart ettersom fargevariantene bæres også av de svarte hundene. I dag er rasen en svært populær familie- og hobbyhund i hele Finland. Utbredelsen er også økende i Norge og Sverige.

Egenskaper/Mentalitet:

Finsk lapphund er en ivrig, modig, rolig og lærevillig hund. Den er vennlig og trofast,og en utmerket familiehund som kan benyttes i en rekke former for hundesport. Den har stor arbeidskapasitet, og med sin tykke og godt tilpassede pels, er rasen perfekt for nordisk klima.

Størrelse og utseende:

Rasen er middels stor, og kraftig bygget i forhold til størrelsen. Lengden litt større enn mankehøyden. Rasen har lang og tett pels, og ståører. For hannhunder er ideell mankehøyde 49 cm (46 -52 cm) og for tisper 44 (41 – 47 cm). Hårlag: Rikelig. Dekkpelsen er lang, rett og grov, underullen er bløt og tett. Spesielt hos hannhunder finner man tydelig halskrave. Rasen har kortere pels på hodet og forsiden av bena. Alle farger er tillatt, men grunnfargen skal dominere.

Pelsarbeid:

Tiltross for sin langhårede pels, krever ikke rasen spesielt mye Pelsarbeid, og det er tilstrekkelig å gre igjennom pelsen regelmessig.

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...

Kjersti kk øvestad | Svar 29.07.2020 21:32

Ein herleg rase , fin å vere ilag med og fin å se på. Nydeleg gemytt, lærevillig og snill. Har rasen i familien, og nå vil eg ha eigen hund.

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

29.09 | 23:03

Sky Wealth -lån Firma, vi giver lån til en rente på 0f 3%.

God dag sir / ma am.

Vi er et privat selskab, og vi tilbyder lån til lave renter ved fastsættelsen

...
24.09 | 06:24

Sky Wealth -lån Firma, vi giver lån til en rente på 0f 3%.

God dag sir / ma am.

Vi er et privat selskab, og vi tilbyder lån til lave renter til at bestemme l

...
21.09 | 12:49

Hej,

Har du brug for et akut lån for at løse dine økonomiske behov? Vi tilbyder lån fra 2.000,00 til 100.000.000,00, vi er pålidelige, kraftfulde, hurtige og d

...
26.08 | 22:29

Sky Wealth -lån Firma, vi giver lån til en rente på 0f 3%.

God dag sir / ma am.

Vi er et privat selskab, og vi tilbyder lån til lave renter til at bestemme lå

...
Du liker denne siden
Hei!
Prøv å lage din egen hjemmeside som jeg.
Det er enkelt, og du kan prøve det helt gratis.
ANNONSE